Triple caramel chocolate crunch cupcakes

Triple caramel chocolate crunch cupcakes

En idé kläcktes på jobbet för ett par veckor sen, en idé om en cupcake med kolagömma och chokladsmuldeg.

I föregående blogginlägg hittar ni receptet på blåbärsmuffins och dem i kombination med besatthet av choklad förverkligades idén om dessa raringar.

Triple caramel chocolate crunch cupcakes

125g smör

3,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

3 dl strösocker

1,5 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

2 ägg

125 g naturell yoghurt

Smält smöret och låt det svalna.

Sätt under tiden igång ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner smöret. Blanda ihop till en smulig deg. Lägg undan 1,5 dl av smuldegen.

Resterande smuldeg vispas samman med ägg och yoghurt.

Klicka ut smeten i 12 stora muffinsformar eller 16 mellanstora.

Dela kolorna på mitten och lägg en på varje cupcake. De sjunker under gräddning.

Fördela den sparade smuldegen ovanpå och grädda i 20-25 min mitt i ugnen.

Låt svalna.

Under tiden vispar du ihop kolamoussen:

2 dl vispgrädde

100 g färskost

100 g karamelliserad mjölk

(1 gelatinblad) jag lät bli att använda gelatinet till dessa för att spara tid och för att jag inte behövde ha moussen så fast denna gång.

Lägg gelatinet i blöt i 5 min, ta upp krama ur.

Värm, inte koka, lite av grädden (ca 2 msk) i en kastrull på spisen. Ta av från värmen och tillsätt gelatinet, rör tills helt upplöst. Blanda ner i resten av grädden.

Vispa grädde, färskost, karamelliserad mjölk tills fluffig och stadig konsistens.

Använd direkt för att fylla dessertglas, moussetårta och liknande eller låt stå i kylskåp 1 timme för fastare mousse att sen ha som lager i tårta.

Spritsar du cupcakes kan du göra dem på en gång vare sig du haft gelatin i eller inte.

Skillnaden med gelatin i är att de ”stannar” efter spritsningen och håller sig stadiga.

Fyll på spritspåse och låt varje cupcake få en ordentlig klick kolamousse på sig.

Lägg lite karamelliserad mjölk i en annan spritspåse och ringla över kolamoussen.

Toppa med riven choklad.

Nu har du gjort mina Triple caramel chocolate crunch cupcakes!

Ät och njuuuuut!

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *