Premiär!

Premiär!

Åh vad konstigt men superkul att se sig själv på tv!!!!

I första avsnittet av Hela Sverige bakar är det klassiska tårtor i paradbaket och här är min variant av Glömmingetårta/Pinocchiotårta.
Passar lika bra till vanligt skvallersnack… jag menar kafferep såsom till fest och finkalas. Den är lätt att göra till många. Den här tårtan är för mig sommar och kärlek i tårtform.

Maräng
5 äggvitor
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram alla ingredienser till bottnarna i tid, de ska vara rumstempererade.

Vispa äggvitan till ett fast skum och strö sedan i sockret lite i taget.
Ha i vaniljsockret med det sista av strösockret.
Du ska när den är färdig ha en fast och glansig maräng.
Fyll en spritspåse med marängsmeten och lägg åt sidan.

Sockerkaksbotten
75 g Smör
2 dl Florsocker
5 Äggulor
0,5 dl Mjölk
1,5 tsk Bakpulver
1,5 dl Vetemjöl
4 msk Kokosflingor

Mät upp smör och florsocker i bunken du använde till marängen (så sparar du på disk) och vispa ljust och fluffigt.
Ha i en äggula i taget och vispa till en jämn smet.

Sikta ihop bakpulver och vetemjöl och vänd ner hälften i smeten. Tillsätt mjölken och vänd försiktigt ner resten av mjölblandningen.

Bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper och spritsa marängen ovanpå. Vill du kan du göra mönster i marängen med t.ex. en gaffel.
Strö kokosflingor över marängen och grädda i ca 20 minuter.
Låt svalna.

Om du vill kan du göra en mall med hjälp av ett bakplåtspapper som är lite mindre än formen.
Vik pappret så du får fyra lika stora trekanter.
Ta ut fyra tårtbottnar med hjälp av mallen du gjort eller dela botten i fyra lika stora rektangulära bottnar.

Fyllning 1, Citronkräm
1 Citron
2 Ägg
1 dl Strösocker

Tvätta citronen och riv ner zesten i en kastrull.
Pressa ur citronsaften och ta bort ev. kärnor (fruktkött kan vara kvar).
Blanda ner citronsaft, ägg och strösocker i kastrullen och sjud till det tjocknar.
Ta av från värmen när första bubblan syns.
Sila krämen genom finmaskig sil.
Häll över krämen i kall bunke.
Ställ bunken i vattenbad med isbitar för att kylprocessen ska gå snabbare.

Fyllning 2, Gräddblandning
5 dl vispgrädde
100 g färskost
3 dl hallon (färska eller tinade frysta)
3,5 dl blåbär (färska eller tinade frysta)

Vispa grädde och färskost till en fast och fluffig konsistens.
Pressa 1 dl hallon genom en sil och färga hälften av gräddblandningen med saften.
Gör likadant med 1 dl blåbär och den andra hälften av gräddblandningen.

Montera tårtan

Placera en av bottnarna på en tårtbricka.
Bred ut ett tunt, jämnt lager citronkräm på botten.
Lägg ca 1 dl blåbär på citronkrämen och spritsa sen blåbärsgrädden över bären.
Lägg den andra botten ovanpå.
Upprepa proceduren men med hallon och hallongrädde.
Lägg på tredje botten och upprepa första lagret.
Lägg på fjärde och sista botten.
Du har nu fyra lager botten med tre lager fyllning.

Jämna till kanterna med lite gräddblandning.
Spritsa hallon och blåbärsgrädde i valfritt mönster på sidorna av tårtan.
Garnera med hallon och blåbär.
Pudra florsocker över tårtan efter eget tycke.
Ät och var glad!

image1

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *