Enkel sommartårta

Enkel sommartårta

Den här tårtan finns det många varianter på och jag har gjort en som passade tillfället väl då jag hade en ganska stor mängd äggvita ståendes. Rester ska tas hand om 🙂

Sockerkaksreceptet har jag fått av mamma <3

Börja med att sätta ugnen på varmluft 175 grader (200 grader över/undervärme) och plocka fram alla ingredienser och redskap: 

  • Elvisp eller assistent
  • Slickepott
  • Kastrull eller micro+liten skål
  • Spritspåse eller fryspåse 
  • Våg eller mått
  • Bakplåtspapper 
  • Ugn ( ja, den brukar ju stå där den står)

Marängtäcke

140 g äggvita (ca 4 st)

270 g socker (3 dl)

Vispaäggvitan och tillsätt socker lite i taget, vispa till en glansig maräng.

Lägg marängen i en spritspåse eller fryspåse.

Sockerkaksbotten 

110g ägg (ca 2 M ägg, bara det inte är mindre så funkar det)
225 g strösocker (2,5 dl)
100 g smör
75 g mjölk (2/3 dl)
180 vetemjöl (3 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)

Smält smöret och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan. 
Knäck äggen i bunken du gjorde marängen i så sparar du disk. Slå sönder de lätt och tillsätt sockret.

Vispa till riktigt ljust och pösigt.

Häll i smörmjölken och blanda runt, sikta ner mjölblandningen och vänd försiktigt ner det i smeten.

Bred ut sockerkakssmeten i ett jämnt lager i bakplåtspapperklädd långpanna. Spritsa sedan marängen ovanpå, lättast i smala strängar med lite mellanrum för att sedan släta ut med slickepott så att hela sockerkaksbotten blir täckt.

Grädda mitt i ugnen i ca 20 min, marängen ska ha fått färg. Låt den svalna helt.

Antingen upprepar du receptet och gör en likadan till eller så delar du denna på mitten. Jag gjorde två stora bottnar och fyllde med detta. Här kan du variera hur du vill.

Fyllning 

700 g vispgrädde (7 dl)

200g  färskost 

1 liter jordgubbar rensade och klyftade 

4 passionsfrukter

15 g Hallonpulver

Vispa grädde och färskost till stabil konsistens.

Lägg 2/3 av grädden i en spritspåse och tillsätt hallonpulver till resterande 1/3.

Rör försiktigt tills allt är blandat och låt sedan stå. 

Spritsa eller bred ut gräddblandningen på en av bottnarna men spara lite till garnering, dela 3 av pasionsfrukterna och fördela innehållet och de klyftade jordgubbarna jämnt.

Blanda runt i hallongrädden och fyll på spritspåse. Spritsa 2/3 av hallongrädden jämnt fördelat på övrig fyllning och spara resten till garnering.

Lägg på den andra bottnen och garnera med den fjärde passionsfrukten, resterande hallongräddblandning och den naturella efter tycke och smak. Jag använde rödklöverblom och blad, fläderblom och blomknopp och nyponros.

Trevlig spis!

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *