En gnistrande, glittrande vintertårta med smaker såsom mango, vit choklad och citron.
Du behöver en tårtbotten, citronkräm, mangomousse, vit chokladmousse och citronsmörkräm.
Citronkräm
2 ekologiska citroner, zest och 1 dl juice
1,5 dl strösocker
2 ägg
Värm samtliga ingredienser under omrörning i kastrull tills krämen tjocknar och låt svalna.
Mangomousse200g mango
15g (0,25 dl) florsocker
15 g citronjuice
100g färskost
200g vispgrädde
2 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mixa mango slät tillsammans med citron och florsocker.
Vispa grädde och färskost till fluffig konsistens och vänd ner all mangopure utom ca 0,5 dl.
Koka upp purén, ta av från värmen och smält ner gelatinbladen. Låt svalna en stund innan du blandar det med resten.
Vit chokladmousse
200g vit choklad
100g färskost
200g vispgrädde
1 krm vaniljpulver
Hacka chokladen och värm hälften av grädden. Det får inte koka.
Häll chokladen i kastrullen och rör tills allt är smält. Häll chokladgrädden i en skål med resten av ingredienserna och låt stå kallt i minst 4 timmar eller över natten.
Vispa moussen fluffig.
Smörkräm
200g smör rumstempererat
180g florsocker
3 äggulor
0,5 citron, Zest +1 msk juice
Vispa smör, florsocker, zest och juice fluffigt och ha i en gula i taget. Fortsätt vispa tills allt är vitt och mjukt.
Montering
Klä en form lika stor som tårtbotten med plastfolie och lägg den nedersta (plattaste) bottnen med snittytan uppåt i formen.
Stryk ett lager citronkräm på alla tre bottnarna.
Häll på mangomoussen och lägg sedan på bottnen med citronkrämen mot moussen och bred på ett lager citronkräm på den nakna bottnen. Häll på chokladmoussen och till sist den sista bottnen. Plasta in och låt stå kallt 3-4 timmar tills den satt sig.
Ta ut, vänd uppåner och spackla med smörkrämen.
Kavla sockerpasta tunn(2 mm), mjöla med maizena för att slippa kladd.
Lägg på och arbeta slät.
Dekorera efter eget tycke.
Ät och njut!
Kommentera