Bullar, bullar, bullar!

Bullar, bullar, bullar!

Här kommer receptet på mina bullar från tisdagens Hela Sverige bakar!

 Vill man bara göra en sort bullar av grunddegen så trippla bara receptet på smaksättningen.
Bulldeg

5 dl (500g)Mjölk 3 %

50g Jäst

1 stort Ägg

1 stor Äggula

950g vetemjöl

150g smör

200g Strösocker

5 g salt
Ta fram alla ingredienser och mät och väg upp allt så hinner de bli rumstempererade.

Blanda mjölk, jäst, socker, ägg + äggula på låg växel tills allt är blandat.

Tillsätt salt och smör och kör på medelhastighet i ca 8 minuter.

Degen ska släppa helt från bunken.

Ta upp och dela i tre lika stora delar.
Smaksättning av degar

1 st Lime

1 krm Kardemummakärnor

Tvätta och riv limen och blanda zesten med ett av degämnena, lägg i bunke med plasta över.

Mortla kardemummakärnorna och blanda med ett av degämnena, lägg i bunke med plasta över.

Den tredje låter du vara naturell.

Lägg all deg att vila i 20 min.

Under tiden gör du de olika fyllningarna.
Grundfyllning

100g mandelmjöl

1 st äggvita

1,5 dl socker

50g smör, rumstempererat

Blanda allt till en fast massa och dela upp i tre skålar.
Vildkarlssons Blåbärsbullar med lime

100g blåbär

1 tsk vaniljsocker

Koka ner (reducera) blåbär och vaniljsocker till en fast konsistens.
Ställ att svalna i kallt vattenbad.

Blanda med grundfyllningen.
Rulla bullar

Kavla ut degen som är smaksatt med lime på lätt oljat bänk till en rektangel ca 0,5 cm tunn.

Bred på blåbärsmassan men lämna 2 cm på kanten närmast dig så går inte snurran upp när den bakas.

 Rulla försiktig ihop och skär i 16 st lika stora bitar.

Lägg på bakplåtspapper under plastfolie på dragfritt ställe att jäsa.
Skånska punsch och vaniljsnurror

1 msk punsch

1 msk vanilj

1 tsk vaniljpulver

Blanda vanilj och punsch med grundblandningen.
Rulla bullar

Kavla ut degen som är smaksatt med kardemumma på lätt oljat bänk till en rektangel ca 0,5 cm tunn.

Bred på vanilj/punschmassan och vik över degen mot dig på mitten, antingen så det blir två lager eller ett treslag.

Skär i 16 st lika stora remsor och tvinna dem innan du snurrar ihop till önskad bulle.

Lägg på bakplåtspapper under plastfolie på dragfritt ställe att jäsa.
Kajsas Kaffe och Chokladnystan

50g mörk choklad

2 tsk snabbkaffe

Mortla snabbkaffet och smält chokladen.

Blanda choklad och kaffe med grundfyllningen.
Rulla bullar

Kavla ut degen som är naturell på lätt oljat bänk till en rektangel ca 0,5 cm tunn.

Bred på kaffe/chokladmassan.

 Vik degen på mitten mot dig och skär 32 st lika stora remsor.

Nysta ihop bullar precis som om det vore ett garnnystan.

Använd två remsor till en bulle.

Tänk på att inte nysta för hårt.

Lägg på bakplåtspapper under plastfolie på dragfritt ställe att jäsa.

När de första bullarna jäst 10-15 min sätter du på ugnen på 250 grader varmluft.
Baka av bullar

1 st Ägg

1 knivsudd salt

 

Vispa upp ägget med en salt och pensla på kaffe/chokladnystanen och blåbär/limebullarna.

Vaniljsnurrorna låter du vara openslade.

Grädda nystan i ca 8-9 minuter och de andra i 6-8 minuter.

Sockerlag

1 dl strösocker
1 dl vatten

1 msk Non pareille

1 msk Farinsocker
Koka upp vatten och strösocker och ställ åt sidan.

Pensla kaffenystan och blåbärsbullar med sockerlagen direkt när de kommer ut ur ugnen.

Strössla Non pareille på blåbärsbullarna och farinsocker på kaffenystanen.
Vaniljsnurrorna

0,5 dl punsch

25g Smör

1 dl Strösocker

1 tsk Vaniljsocker
Smält smöret.

Pensla snurrorna med punsch direkt när de kommer ut och sen penslar du med det smälta smöret.

Blanda Strösocker och vaniljsocker och doppa snurrorna i sockret.

Servera bullarna något avsvalnade.
Enjoy!
Ett tips är att vara försiktig med knivar och rivjärn.

😉

Kommentera

Your email address will not be published. Required fields are marked *